Unordered List

23 Ağustos 2015 Pazar

2. el araba alırken dikkat edilecek en önemli konular

 2. el araba alırken dikkat edilecek en önemli konular

Merhabalar,

2. el araba almak her zaman sıkıntıdır, sonuçta kullanılmış araç alıyorsunuz ve alırken bazı şeyleri sinenize çekeceksiniz, sineye çekmekten kastım ikinci el ve kullanılmış yaşı var olan araçlardır. Örneğin 2015 yılında yaşıyoruz alacağınız araç 2014-2013 modeldir bu araçlarda tabikide kaza olması biraz kabul edilmeyecek durumdur, her neyse siz anladınız ne demek istediğimi.






Benim hayatımda aldığım ilk araba ve şu anlık son olan nissan almera 2001 model ve aldığım yıl 2015, benim mevcut bütçem max. 15.000 TL idi ve alacağım en iyi araba buydu, aracı almadan önce gösterdik motoru özellikle nasıl diye sordum ustaya, abi dedi bu aracı isteselerde öldüremezler falan dedi, dediği kısmen doğruydu. Ben bu araçta bir sürü parçası değişmesi ve boyanmasına rağmen sırf mekanik aksamı sağlam diye aldım ve aslında pekte sağlam olmadığını anladım, belki motorunda bir problemde yoktur aslında ama 1000 km 1lt den fazla yağ eksiltmesi de kendime söylüyorum: "Kusura bakma ama inanılacak gibi değil" arabayı almamızda çok değişik oldu zaten herşey son dakikada gerçekleşti ve yangından mal kaçırır gibi aldık.


Gelelim aşamalara;

Arabayı alım şartları;

-Öncelikle araç size yakın olsun, çünkü uzağa gidene kadar gün içinde vaktiniz daralıyor ve arabayı inceleme fırsatınız elinizden kaçıyor. Hani derler ya kışın araba alacaksın, neymiş millet sıkışıyor araçlar ucuzluyor, kocaman bir teori, arabayı yazın alacaksın güzel ve bol güneşli bir günde bineceksiniz araca çıkacaksınız düz yola arabanın yapması gereken bütün hızı yapacaksınız o zaman aracın %90 ne olduğunu anlarsınız, dikkat edin aracın yapması gereken dedim, çünkü araba var araba var alacağınız arabayı önceden internetten kendi klüblerinde güzel bir araştırabilirsiniz, tabi ki nissan 350 z veya lamborghini murcielago veyahut bugatti vyron gibi araç değilse.

-Araca bindiğinizde ilk olarak duvar kenarında sürmeye özen gösterin çünkü giderken arabanın sesini alacağınız en iyi yöntem budur, başımdan bir örnek geçti araçta lastik döndükçe çıt çıt ses geliyor giderken az geliyor duvar kenarında ses çoğalıyor aklımdan lastiğin içine taş mı sıkıştı bu ses geliyor diye düşündüm büyük ihtimal doğruydu çünkü kendi kendine geçti.

-Arabanın masraflı parçalarının değişim zamanının geldiğini anlamaya çalışın örnek olarak debriyaj balatası (sık kullanılan bir parça olduğu için)

-Benim kendim edindiğim bir tecrübeyide sizinle paylaşmak istiyorum; arabanın bagajını bir güzel inceleyin motor yağı kutusu falan var mı diye özellikle 1 lt'lik çünkü benim aldığım arabanın bagajında 1lt yağ kutusu vardı, büyük ihtimal yağ yaktığı belliydi ve benden önceki sahibi eksildikçe ekleme yapıyordu, 4 lt olursa şöylede olmuş olabilir yağını değişmişlerdir ve artmıştır adamda her ihtimale karşı bagajında taşıyordur, ancak adam artık yağ eklemekten sıkılıp 4 lt aldıysa her Allah'ın günü ekliyorsa durum vahim.


-Bir diğer önemli hususta, eğer araç kaza yapılıp resmi olarak kayıt altına alınarak yapıldıysa 5664'e aracın plakasını göndererek kayıtlı hasarlarını inceleyebilirsiniz, bu yöntemde araçta hasar kaydıda çıkmayabilir çünkü adam kaza yaptığı kişiyle anlaşır sigortaları devreye sokmadan elden anlaşarak mahallesindeki veli ustayada yaptırıverir.

-Arabanın en önemli parçası motor olduğu için motoru en iyi şekilde röntgenleyecek yöntem hangisiyse onu kullanarak incelettirin, ben motorun basıncını ölçtürdüm fakat pek olumlu sonuç verdiğini söyleyenlerde oldu ama yinede faydası vardır sonuçta silindir ve silindir yatağının arasından çıkan yağ basıncını ölçtürüyorsunuz bütün silindirlerin birbirine eşit bir değer çıkması lazım aksi takdirde sorunlu silindirler motoru yenilemeye götürebilir.

-Benim aklıma gelen önemli noktalar şimdilik bunlar, eğer parlak fikirler elime geçerse yine bu konuya ekleyeceğim,

Allah kazasız belasız ve sanayi yüzü göstermeden sürüşler nasip etsin.

Hiç yorum yok :

Yorum Gönder